Een korte introductie

Wanneer u extra wilt profiteren van de stijging van een onderliggende waarde kunt u een turbo long aanschaffen. Profiteren van een waardedaling? Koop dan een turbo short. Turbo's worden in Nederland onder andere uitgegeven door Goldman Sachs, RBS, ING, Citigroup en Commerzbank. Turbo's kennen grote gelijkenissen met de termen Sprinters en Speeders en werken in principe op dezelfde wijze. In dit artikel wordt alles over de soorten turbo's die er zoal zijn vertelt.

Turbo short

De turbo short werkt als het ware in omgekeerde richting van de turbo long. De uitgevende partij leent bij een turbo short de onderliggende waarde van de belegger om het vervolgens te verkopen op de beurs. De opbrengst die hieruit voorkomt wordt, in combinatie met de waarde van de turbo short, rentedragend aangehouden. Zodra de verkoop van de turbo short plaatsvindt wordt de onderliggende waarde als het ware weer teruggekocht. Gebeurt dit op een langere koers dan de oorspronkelijke koers die gebruikt werd voor de verkoop? Dan ontvangt u, als belegger, de complete opbrengst. Bij de handel in turbo short wordt zowel de uitgevende partij als de belegger beschermt middels een zogeheten Stoploss. Dit houdt in dat zodra de onderliggende waarde een vooraf bepaald punt bereikt, de uitgevende partij de onderliggende waarde zal terugkopen. Dit zorgt ervoor dat u bij de handel in turbo short nooit meer kunt verliezen dan het bedrag dat tot uw initiële inleg behoorde. Hier volgt nu een kort rekenvoorbeeld met turbo short om het in beeld te brengen:

Turbo long

De aankoop van een turbo long wordt gekenmerkt door het aankopen van de onderliggende waarde door de uitgevende partij. Een deel van deze kosten worden gefinancierd door de uitgevende partij. Het overige gedeelte valt ten laste van de belegger. Ook betaald de belegger rente over het gedeelte dat gefinancierd wordt door de uitgevende partij. Nu heeft u in een klap inzicht in het verdienmodel van de uitgevende partij.

Zodra de onderliggende waarde gaat stijgen, stijgt de waarde van een turbo long verhoudingsgewijs zeer snel. Maar wanneer de onderliggende waarde gaat dalen, daalt de waarde van de turbo long ook relatief sneller met als gevolg dat de investering in gevaar kan komen. Mede hierdoor is ook iedere turbo long voorzien van een ingebouwde Stoploss. Dankzij de Stoploss order kan een turbo verkocht worden zodra een vooraf gestelde koers- of waardedaling wordt bereikt. Dit sluit gevaar omtrent de investering van de uitgevende partij in dusverre uit. Ook kan de belegger nooit meer verliezen dan de initieel gedane inleg. Mocht het alsnog voorkomen dat de onderliggende waarde onder het financieringsniveau terechtkomt? Dan zal het verlies voor de uitgevende partij zijn. Echter komt dit vrijwel nooit voor.


 

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

  • Vragen

    We helpen u graag verder
  • Stuur een e-mail

    info@eengoedebelegging.nl
  • Formulier

    Vul ons contactformulier in!
  • Internationaal netwerk
  • Uiterlijk binnen 12 uur reactie