Even voorstellen: Beleggingsfonds

Het beleggingsfonds kan gezien worden als een vorm van effectief beleggen. Er wordt een groot kapitaal van een grote hoeveelheid beleggers verzameld. Dit verzamelde kapitaal wordt het fondsvermogen genoemd en wordt uiteindelijk geïnvesteerd in aandelen, obligaties, valuta's, vastgoed of grondstoffen. Het fondsvermogen wordt beheerd door één groep en één fondsbeheerder. Deze groep zoekt constant naar de meest rendabele investeringen die met zo min mogelijk risico behaald kunnen worden. De kosten die hierbij gemaakt worden vallen allemaal onder de beheerkosten die binnen de groep zijn opgesteld.

Even voorstellen: ETF's (Exchange Traded Fund)

Het beleggen in ETF's is in tegenstelling tot het beleggingsfonds een passieve vorm van beleggen. ETF's volgen nauwlettend de index zoals de AEX. Stijgingen of dalingen van indexen lopen namelijk complementair met die van ETF's. Als belegger kunt u zelf bepalen wat u wilt volgen met uw ETF. Het kan voorkomen dat bedrijven niet bij ETF's zijn opgenomen maar wel in de index staan weergegeven. Vervolgens zal er middels een steekproef een ETF worden opgesteld. De transactiekosten oefenen de grootste invloed uit op het uiteindelijke rendement.

Het kostenplaatje

Waar de ETF's in zekere zin gewaagd zijn aan beleggingsfondsen is er een voornaam verschil in de kosten die gemaakt worden. Gezien het feit dat beleggingsfondsen op een actieve wijze een zo hoog mogelijk rendement proberen te beheren, leidt tot hoge kosten. De gemaakte kosten kunnen worden onderverdeeld onder transacties, operationele kosten, management kosten en juridische kosten. Een ETF volgt 'slechts' de index. Naast transactiekosten en een klein percentage beheerkosten worden hier verder geen kosten voor gemaakt. Door de grote onderlinge verschillen binnen ETF's en beleggingsfondsen verschilt het kostenplaatje per ETF en beleggingsfonds.

The sky is the limit

U start met beleggen om logischerwijs zoveel mogelijk rendement te behalen. Wanneer gekeken wordt naar beleggingsfondsen wordt duidelijk dat ruim 80% van de fondsen het niet lukt om de index te verslaan. Echter, wanneer het wél lukt, levert dit een veel hoger rendement op dan bij het beleggen in ETF's. Wel dient u ten alle tijden in uw achterhoofd te houden dat een bepaald rendement uit het verleden niks wilt zeggen over de toekomst. Zodoende is het gissen welke vorm uiteindelijk zorgt voor het hoogst haalbare rendement.

Kennis en expertise

Het is wel zo handig dat wanneer u besluit om ETF's aan te schaffen, u op de hoogte bent van hetgeen waarin u investeert. Een ETF kan namelijk bestaan uit maar liefst 100 verschillende bedrijven. U kunt zodoende natuurlijk niet álles weten, maar een bepaalde basiskennis is toch wel een vereiste. Bij de handel in beleggingsfondsen dient u vooraf goed te onderzoeken waarbij u zich besluit aan te sluiten en welk rendement dit voor u kan opleveren. Doordat ieder beleggingsfonds voorzien is van fondsbeheerders hoeft u zelf niet te onderzoeken, analyseren of beleggingsproducten te kopen of verkopen. Dit wordt allemaal voor u gedaan voor relatief lage beheerkosten. In ruil daarvoor krijgt u een ruime aanbod kennis en expertise terug.

Maak een doordachte keuze

Er is niet per definitie één winnaar tussen ETF's en beleggingsfondsen. Het verschilt per type belegger wat het meest geschikt is voor u. Zowel de handel in ETF's en beleggingsfondsen brengen voor- en nadelen met zich mee. Het is daarom van groot belang dat u zelf ook de nodige informatie verzameld voordat u besluit om ergens in te gaan investeren. Zodoende bent u verzekert van het maken van een goed doordachte keuze!

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@eengoedebelegging.nl
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!
 • Internationaal netwerk
 • Uiterlijk binnen 12 uur reactie