Wat zijn CFD's?

CFD's kunnen gezien worden als contracten tussen een broker en belegger. Beleggers kunnen hiermee profiteren van zowel koersstijgingen als -dalingen. Bij deze contracten wordt het waardeverschil van bijvoorbeeld grondstoffen, valuta's of indexen bepaalt op het moment dat de overeenkomst gesloten wordt. Hierbij wordt de belegger zodoende geen eigenaar van het onderliggende aandeel. Hierdoor heeft u als belegger de mogelijkheid om te beleggen in onder andere grondstoffen, valuta's en cryptocurrencies of indexen zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben. Zodra u besluit een positie in te nemen hoeft u hier nog niet voor te betalen. De afrekening van een mogelijke winst of verlies vindt namelijk pas plaats zodra de positie wordt gesloten.

Hoe gebruikt u CFD's?

Bij het beleggen in CFD staat het opstellen van een contract met de broker centraal. Dit contract is er omdat er een bepaald effect gekocht of verkocht gaat worden. Zodra de belegger een effect koopt wordt dit 'long' genoemd en betekent dit dat de belegger geld ontvangt zodra de waarde stijgt. Wanneer de belegger besluit om een effect te verkopen wordt dit 'short' genoemd en dit houdt in dat er geld ontvangen wordt zodra de waarde van het desbetreffende effect daalt. De sluiting van deze posities vindt tegenovergesteld plaats. Een long positie wordt namelijk afgesloten door verkoop en en short positie wordt afgesloten middels aankoop.

Mogelijkheden dankzij een hefboom

Bij het beleggen in CFD's heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van een hefboom. Bij een hefboom wordt regelmatig de vergelijking gemaakt met een hefboom. De broker financiert namelijk het grootste gedeelte van de positie. Het overige verschil dat wordt opgemaakt op basis van de openings- en sluitingskoers wordt verrekend door de belegger. Hierdoor wordt de belegger nooit eigenaar van het effect en zodoende zal er verder geen sprake zijn van ook maar enige vorm van verantwoordelijkheid hierin. Door het mogelijk te maken middels een hefboom te beleggen kunt u als belegger met een klein vermogen alsnog in hoge mate profiteren van koersschommelingen. Echter kan vanwege de hefboom een mogelijk verlies daarentegen ook vrij snel resulteren in een hoge mate van verlies.

De kosten

De kosten van het beleggen in CFD worden berekend aan de hand van de spread, de commissie en de financiële kosten. Ook wanneer u besluit om een positie te openen en deze open te houden tot aan de eerstvolgende handelsdag wordt er een zogeheten financieringspremie in rekening gebracht. Tot slot is er ook nog sprake van transactiekosten. Deze liggen echter vele malen lager bij het beleggen in CFD ten opzichte van het traditioneel beleggen in bijvoorbeeld aandelen, een beleggingsfonds of een etf. Dit vanwege het feit dat er bij het traditioneel beleggen altijd een vast bedrag per transactie wordt gerekend. De transactiekosten bij het beleggen in CFD hangen altijd samen met de belegging die wordt gedaan. Transactiekosten worden weergegeven als spread en zijn meteen zichtbaar.

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

  • Vragen

    We helpen u graag verder
  • Stuur een e-mail

    info@eengoedebelegging.nl
  • Formulier

    Vul ons contactformulier in!
  • Internationaal netwerk
  • Uiterlijk binnen 12 uur reactie