Maak kennis met de hefboom!

Hefboomproducten beschikken over meerdere benamingen. Zo kan de hefboom worden onderverdeeld in onder andere turbo's en sprinters. Ieder hefboomproduct is als het ware gelijk aan elkaar. De verschillen zitten in principe enkel en alleen in de aanbieders ervan. Door gebruik te maken van een hefboomproduct kunt u als belegger inspelen op bewegingen die zich voordoen binnen de koers. Middels de hefboom wordt weergegeven hoe snel waardes stijgen of zakken. Doordat niet iedere hefboom hetzelfde is kunt u als belegger reageren op koersbewegingen van indexen. Zo kunt u reageren op zowel opgaande als neergaande markten.

In feite kunnen hefboomproducten worden vergeleken met leningen. Zo wordt er door de belegger namelijk een gedeelte van de onderliggende waarde geïnvesteerd. Het overige deel van de onderliggende waarde wordt gefinancierd door de aanbieder. Hierdoor kan de koersbeweging worden uitvergroot. De belegger betaald namelijk 'slechts' een gedeelte van de belegging en ontvangt uiteindelijk hetzelfde rendement van de totale onderliggende waarde. Het bedrag dat door de aanbieder gefinancierd wordt, wordt ook wel het financieringsniveau genoemd. De uiteindelijke waarde van een hefboomproduct kan bepaald worden door de onderliggende waarde van het financieringsniveau te halen.

Hoe werkt het?

Doordat de belegging wordt verstrekt door de aanbieder is er sprake van een hefboomeffect. De belegger hoeft hier 'slechts' een gedeelte van te betalen. In ruil hiervoor ontvangt de belegger wel de absolute verandering die plaatsvindt. Zodoende kan er een aanzienlijk resultaat worden behaald met slechts weinig kracht. De belegger koopt een onderdeel van het product, het gedeelte dat hierbij door de aanbieder betaald wordt is het financieringsniveau. Echter heeft een aandeel of obligatie wel een onderliggende waarde. Dit is gelijk aan de absolute waarde van het aandeel in kwestie. In de markt kan er gekozen voor dergelijke long- en short term posities. Bij een short term positie wordt er gespeculeerd op een koersdaling. Zodra een long term positie wordt ingenomen wordt een stijging verwacht.

De impact van een hefboom

De hefboom zorgt als het ware voor een versterking van de inleg. Zo kunt u met een relatief lage inzet, een hoge winst genereren. Daarnaast kan het natuurlijk ook voorkomen dat er verlies wordt gemaakt. De impact van de hefboom heeft invloed op de mate waarin een koersbeweging wordt bepaald. Het gebruik van een hefboom zorgt er echter wel voor dat het verlies nooit groter kan zijn dan de oorspronkelijke inzet.

Waar koopt u hefboomproducten?

Online zijn er diverse brokers die turbo's en sprinters aanbieden. De populairste hefboom producten van dit moment zijn echter ongetwijfeld CFD's. Daarnaast zijn veel banken die hefboomproducten aanbieden (onder een andere naam). Ieder product heeft de beschikking over een ander product met telkens weer een verschillende hefboom. Vooraf is het verstandig om zorgvuldig te zoeken waar u het product wilt gaan kopen en wat voor soort product u wenst. Eventueel kunt u gebruik maken van brokers die social trading facaliteren. U kopierd dan in feite andere (succesvolle) handelaren en profiteerd zo van de beleggingsadvies en kennis van anderen voor een kleine vergoeding. Het is van belang om ten alle tijden bewust te zijn van het feit dat vanwege de handel met een hefboom naast hoge winsten er ook grote verliezen geleden kunnen worden.

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@eengoedebelegging.nl
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!
 • Internationaal netwerk
 • Uiterlijk binnen 12 uur reactie