Indexbeleggen – waarom wel?

Kenmerkend aan het indexbeleggen is de pakketvorm waar gebruik van gemaakt wordt. Binnen dit pakket bevinden zich meerdere aandelen ie samen een beursindex vormen. De aanschaf van een aandelenpakket beperkt het risico ten opzichte van het beleggen in individuele aandelen. Het individueel beoordelen van losse aandelen is niet erg eenvoudig. U kunt er het beste voor kiezen om te gaan beleggen in aandelen die toebehoren tot één sector. U hoeft hiervoor geen uitspraken te doen omtrent toekomstige winnaars of verliezers binnen deze sector. Doordat u uw index kunt verspreiden wordt ook het risico worden verspreidt over meerdere bedrijven actief in de desbetreffende sector. Deze bedrijven kunt u laten selecteren door de aandelenbeurs. Op deze wijze worden beursindices, indices is het meervoud van index, in de meeste gevallen ingedeeld op zaken als sector, bedrijfsgrootte en regio.

De verschillen in beursindices

Logischerwijs zijn de meest bekende beursindices de nationale indices van de grootste en meest bekende bedrijven van een land. Middels de nationale index wordt weergegeven hoe het er voor staat met de actuele beurs. Doordat de beurs niet altijd geheel in één lijn staat met de economie kunt u hiervoor het beste de valuta raadplegen als indicator.

Naast het gebruik van nationale indices kunt u ook kiezen voor continentale indices. Kenmerkend aan continentale indices is dat deze zijn toegewezen aan een bepaald continent. Doordat de Verenigde Staten beschikt over een enorm sterke economie zijn er meerdere continentale indicies die beschikken over grote Amerikaanse bedrijven. Een voorbeeld van een index die geldig is over de hele wereld is de MSCI World Index.

Tot slot zijn er ook nog indices die betrekking hebben op een sector. Deze zogeheten sector-indices maken het mogelijk om te investeren en beleggen in een specifieke economische sector.

Hoe gaat het beleggen in zijn werk?

U kunt beleggen in een beursindex door simpelweg ieder aandeel van een index te kopen. Niet iedere index zal gewogen worden naar de grootte van het bedrijf in kwestie. Als voorbeeld wordt de Amerikaanse Dow Jones genomen. U kunt hier eenvoudig de DJIA kopiëren door van de in totaal 30 aandelen, van ieder aandeel één stuk te kopen. De AEX uit Nederland is een vorm van index die, in tegenstelling tot de Dow Jones, wél naar totale waarde wordt gewogen.

De aanschaf van een gewogen index is niet eenvoudig. U heeft namelijk niet de mogelijkheid om exact voldoende te kopen van één aandeel dat volstaat aan de gewenste weging. Daarnaast is het ook niet mogelijk om halve aandelen te kopen.

Voor ieder aandeel dat u besluit te kopen wordt een vast tarief en transactiekosten in rekening gebracht. Wanneer u besluit om 20 á 25 verschillende, losse aandelen te kopen zullen deze kosten aanzienlijk oplopen. Bij een actieve vorm van beleggen betaalt u telkens deze kosten bij de aanschaf of verkoop van aandelen. Mede hierdoor is het voor de beginnende belegger nauwelijks tot niet interessant om een index te kopiëren aan de hand van losse aandelen.
 

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@eengoedebelegging.nl
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!
 • Internationaal netwerk
 • Uiterlijk binnen 12 uur reactie