Maak kennis met cryptocurrencies!

In principe kunnen cryptocurrencies gezien worden als virtuele munten. Deze munten zijn ondergebracht in een speciaal en gedecentraliseerd online netwerk. Hier wordt het digitale geld als het ware gedekt door een soort achterliggende waarde. De munt beschikt uitsluitend over een collectieve waarde die is ontstaan door het geld dat er door mensen in is geïnvesteerd. Tot op heden zijn er geen centrale banken over overheidsorganen die werken met 'cryptogeld'. Dit met als gevolg dat de handel in cryptocurrencies tot nu toe alleen nog maar online plaatsvindt. Zodoende kan niemand van buitenaf het systeem manipuleren.

De complete handel in cryptocurrencie is opgezet vanuit de blockchain technologie. U kunt blockchain zien als een enorm boek waarin alle reeds voltooide crypto transacties staan weergeven. De blockchain wordt meerdere malen per uur bijgewerkt om zodoende de meest recente transacties te kunnen tonen. Deze transacties krijgen de naam 'block' en doordat deze aaneengesloten aan elkaar liggen kan de naam blockchain verklaard worden.

Mensen die deze 'blocks' telkens opnieuw aanmaken worden miners genoemd. Miners zijn exclusieve computers die in het bezit zijn van enorme rekenkracht. Computers hebben als doel de blockchain te beveiligen. In ruil hiervoor ontvangen de miners een beloning. Door deze beloning is het voor miners niet relevant om de chain te dwarsbomen.

De blockchain maakt het mogelijk om precies na te gaan hoeveel geld op de rekening van iedere deelnemer staat en waar dit bedrag precies vandaag komt. Een rekening van cryptocurrencies is zodoende vele malen transparanter dan een normale bankrekening. Doordat u niet kunt inzien welk rekeningnummer tot welke persoon behoort blijft de blockchain echter in zijn geheel anoniem. U dient namelijk in het bezit te zijn van een zogeheten private key om dit alsnog in te kunnen zien.

Ontdek de Bitcoin

De reeds benoemde blockchain Bitcoin stammen af uit 2008 en kunnen zodoende gezien worden als relatief nieuwe uitvinding. De eerste jaren van de Bitcoin waren er nauwelijks tot geen miners actief en vonden er nauwelijks tot geen transacties plaats. De waarde van de Bitcoin was hierdoor in de eerste bestaansjaren vrijwel nihil.

De belangstelling voor de Bitcoin werd steeds groter naarmate de jaren vorderde. Dit had als gevolg dat steeds meer investeerders besloten hun computers toe te vertrouwen aan miners. Vandaag de dag zijn er zelfs diverse bedrijven die de Bitcoin gebruiken als geldig betaalmiddel. Met name sinds 2012 is er sprake van een sterke stijging van de Bitcoin valuta. Zo zijn de aandelen van de cryptocurrencie de afgelopen jaren omhoog geschoten van $15 naar ruim $1200 dollar! Ondanks de behoorlijke stijgingen van de afgelopen jaren heeft de Bitcoin evengoed te maken met een onvoorspelbare toekomst.

De handel in cryptocurrencie

De handel in cryptocurrencies verloopt voornamelijk via Bitcoin en Ethereum. Beide cryptocurrencies kunnen gezien worden als behoorlijk turbulent. Met name voor CFD tranders en beleggers zijn deze currencies aantrekkelijk. Beide kunnen namelijk per dag met 5% stijgen of dalen. Dit heeft als gevolg dat complete koersen voor ruim 20% kunnen fluctueren. Zodoende is het beleggen in cryptocurrencies momenteel erg aantrekkelijk voor daytraders en beleggers.

Digitale munten worden middels een traditionele wijze verhandeld op speciaal bestemde 'exchanges'. Nadelig aan deze exchanges is het storten van het geld. Dit proces verloopt zeer traag en moeilijk.

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@eengoedebelegging.nl
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!
 • Internationaal netwerk
 • Uiterlijk binnen 12 uur reactie