Aandelen – Wat zijn het nu precies?

Een aandeel kan gezien worden als een beleggingsinstrument dat op meerdere manieren winsten kan genereren voor de persoon die belegt. Een aandeel kan onder andere dividend opleveren. Het dividend is een percentage van de winst die u ontvangt. Het dividend is zodoende afhankelijk van de bedrijfsresultaten van het bedrijf in kwestie. Verder kunnen de waardes van aandelen stijgen door middel van vermogensgroei en toekomstverwachtingen bij het bedrijf in kwestie. Hierbij dient u in uw achterhoofd te houden dat resultaten uit het verleden niet als garantie werken voor de ontwikkelingen in de toekomst.

Mogelijkheden met aandelen

Wanneer u mede eigenaar wordt betekent dit dat u ook mee deelt in mogelijke winsten of verliezen die door het bedrijf worden gemaakt. Daarnaast heeft u als aandeelhouder stemrecht, voorrang bij de uitgaven van nieuwe aandelen en kunt u deelnemen aan de Vergadering Van Aandeelhouders (AVA).

Hoe wordt de waarde bepaald?

De uitgave van aandelen wordt ook wel een aandelenemissie genoemd. Een bedrijf kan zowel voor de eerste keer aandelen uitgeven, of als het ware 'opnieuw' aandelen uitgeven. De waarde van aandelen wordt vastgesteld door middel van de actuele bedrijfsresultaten, winstverwachtingen en financieel gerelateerde resultaten van het bedrijf in kwestie. Doordat deze resultaten dagelijks kunnen veranderen, kan ook de waarde van uw aandeel dagelijks veranderen.

Aandelen in alle soorten en maten

Aandelen kunnen worden onderverdeeld in meerdere soorten en maten. De drie belangrijkste soorten worden toegelicht:

 • 'Normale' aandelen:
  Deze vorm van aandelen zijn reeds al kort toegelicht. U ontvangt dividend aan de hand van de hoeveelheid aandelen die u heeft en naarmate de hoogte van de bedrijfswinst van het bedrijf waarbij uw aandelen zijn ondergebracht.
 • Prioriteitsaandelen:
  Ook wel bekend als 'gouden aandeel'. Dit vanwege het feit dat een prioriteitsaandeel beschikt over speciale rechten. Zo hebben beleggers die in het bezit zijn van een prioriteitsaandeel het recht om inspraak uit te oefenen bij zowel de samenstelling van de Raad van Commissarissen als bij de Raad van Bestuur. Meestal zijn de eigenaren van een bedrijf in het bezit van een 'gouden aandeel'.
 • Preferente aandelen:
  Preferente aandelen kennen gelijkenissen met de prioriteitsaandelen. Zo heeft u bij preferente aandelen rechten die 'normale' aandelen niet hebben. Preferente aandelen zorgen als het ware voor bescherming. U krijgt bij bepaalde situaties voorrang wanneer u in het bezit bent van preferente aandelen.

Waar koopt u aandelen?

U kunt aandelen verhandelen op de beurs. Brokers, ook wel bekend als de vertegenwoordigers van financiële instellingen. Deze brokers zijn voortdurend bezig met de verkoop en aankoop van aandelen. Wanneer u particulier wilt gaan beleggen kunt u aandelen kopen bij zowel de aandelenbeurs als bij de broker zelf. Tegenwoordig gaat dit geheel eenvoudig online middels diverse websites of applicaties die de broker ter beschikking heeft. U kunt geheel op uw eigen gemak een bedrijf zoeken en vervolgens een selectie maken.

Alex

Alex loopt al sinds 1999 mee en was de eerste Nederlandse aanbieder van...

20 dec. Lees meer

Binck

Toen Binck in 2000 werd opgericht werd het bedrijf meteen genoteerd aan de AEX. In 2004 werd Binck ...

18 dec. Lees meer

DeGiro

DeGiro werd in 2008 opgericht door een vijftal ex-Binck medewerkers. Ter informatie: ...

12 dec. Lees meer

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@eengoedebelegging.nl
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!
 • Internationaal netwerk
 • Uiterlijk binnen 12 uur reactie