Home           I            Beleggingstips           I             Optiestrategieën         I         Archief           I           Links

 

RECESSIE ?

 

10-09-2007

Dat we momenteel te maken hebben met een “gewone” correctie gelooft onderhand niemand meer. Daarvoor duurt deze correctie al te lang en beleggers weten inmiddels ook al wel dat de problemen op de kredietmarkt nog lang niet zijn opgelost. Erger nog, ik begin te geloven dat de problemen alleen nog maar erger zullen worden en acht het niet onmogelijk dat een recessie voor de deur staat.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel zitten miljoenen Amerikaanse huiseigenaren met te hoge schuldlasten en het is te hopen dat de FED, die vlgs. de Amerikanen achter de feiten aanloopt (“behind the curve”), bij de eerstvolgende bijeenkomst op 18 sept. de fund rate (nu 5,25%) fors verlaagt. Door de markt is al een verlaging van 25 basispunten (0,25%) ingecalculeerd. De Fed Fund Futures duiden inmiddels ook op een daling die na 18 sept. zou moeten doorgaan. Overigens zal met een verlaging van slechts 0,25% de problemen van de huiseigenaren echt niet opgelost zijn. Sommige economen gingen na het bekend worden van cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid uit van een verlaging van 0,5%.

Nu blijkt dus ook dat door de crisis op de huizen- en kredietmarkt de Amerikaanse werkgelegenheid in augustus een krimp laat zien, de eerste krimp sinds 2003. Er werd een toename van het aantal banen verwacht van 110.000 en nu blijkt juist een afname van 4000. Tevens is er sprake van een ongebruikelijk forse daling in het aantal banen onder overheidspersoneel van 28.000. Dergelijke cijfers zullen de komende maanden niet verbeteren. Bij de  grootste hypotheekverstrekker van de VS: Countrywide Financial, gaan de komende maanden ca. 12.000 medewerkers de straat op. Dat is 20% van het personeelsbestand. En dat terwijl in de afgelopen maanden in de hypotheeksector al tienduizenden hun baan verloren zagen gaan. De banengroei van de afgelopen 1,5 jaar is nu duidelijk over zijn top heen. Een duidelijk teken dat een recessie tot de mogelijkheden behoort.

Daarnaast bericht kredietverzekeraar Atradius, dat er nog een aantal grote private equity deals met schuldpakketten in de pijplijn zit. Het aandeel van private equity in de herfinancieringsmarkt bedroeg in 2002 nog 4%, momenteel is dat al 36%. Dit zou binnen 2 jaar een nog grotere correctie kunnen geven. Met de statistisch slechte beursmaanden september en oktober en het gevaar voor een komende recessie ben ik niet erg optimistisch.

 

 

Terug naar Archief

 

 

  SPONSOR CATEGORIËN
 

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.