Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

Lonen lopen achter bij groei economie AziŽ

 

25-08-2006

Werknemers in AziŽ profiteren nog onvoldoende van de snelle economische groei die de regio doormaakt. Het aantal nieuwe banen houdt geen gelijke tred met de groeicijfers. Bovendien laat de loonontwikkeling te wensen over en kijken veel mensen tegen lange werktijden aan.

 

Dat blijkt uit een rapport dat de Internationale Arbeidsorganisatie ILO dinsdag naar buiten heeft gebracht. Volgens de ILO loopt de bestrijding van de armoede in de regio vertraging op omdat er weinig fatsoenlijke banen bijkomen en veel mensen nog steeds gedwongen zijn vuil werk te doen, aldus de organisatie. De inhoud van het rapport komt ter sprake tijdens een vergadering van de ILO in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan.

 

Uit het rapport blijkt dat de arbeidsproductiviteit in China en India sterk is toegenomen. Normaal zou dit moeten leiden tot hogere lonen, maar in India zijn mensen juist minder gaan verdienen. Ook in China ligt de verhouding scheef, maar minder erg. Toch moet ook in dat land nog veel gebeuren. In vijf jaar tijd nam de omvang van de economie daar met de helft toe, terwijl de werkgelegenheid met slechts 5 procent omhoog ging.

 

Jonge mensen

De Aziatische beroepsbevolking wordt gevormd door 1,9 miljard mensen. Ongeveer een miljard personen moet zien rond te komen met minder dan 2 dollar per dag, aldus het rapport. Een groep van 330 miljoen mensen moet het met minder dan 1 dollar per dag doen. Met name onder jonge mensen is de werkloosheid groot.

Volgens de ILO is de kinderarbeid omlaag gegaan in de regio, maar het fenomeen komt nog steeds op grote schaal voor. Ruim 120 miljoen minderjarigen doen betaalde arbeid. Ook discriminatie tussen mannen en vrouwen is nog lang niet uit de wereld. In de verwerkende industrie in Singapore verdienen vrouwen nog geen twee derde van het loon van hun mannelijke collegaís.

Terug naar Archief

 

  SPONSOR CATEGORIňN

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.