Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

Kredietcrisis is nog niet voorbij

 

17-08-2007

 

De kredietcrisis is nog niet voorbij en dit zal de beurzen voorlopig nog wel in beweging houden. Of het ergste al achter de rug is valt te bezien. De Centrale Banken blijven geld in de markt pompen om de kredietverlening niet in gevaar te brengen, maar dat is slechts een pleister op de wonde. Het echte genezingsproces zal pas komen als het onderling vertrouwen binnen de financiŽle wereld weer toeneemt. Daar is nu nog geen sprake van.

 

 

In de VS zijn de hypotheekaanvragen vorige week met 5,5% gedaald terwijl zowel de leningaanvragen voor nieuwe woningaankopen als de herfinancieringsaanvragen in diezelfde week met resp. 5,0% en 6,4% terugliep. Momenteel kunnen 2 miljoen huizenbezitters in de VS niet meer aan hun hypotheekverplichtingen voldoen. Het aantal executieverkopen van huizen in de VS bleek in juli 93% meer in vergelijking met een jaar geleden. De (hypotheek-)renten in de VS zijn in het afgelopen jaar gestegen en de waarde van het onroerend goed is teruggelopen.

Op de aandelenmarkten hebben beleggers massaal aandelen omgewisseld tegen kortlopend VS-staatspapier, omdat dit nog de enige strohalm blijkt. Hierdoor is de rente op deze kortlopende obligaties in een paar weken tijd gedaald van 5% naar 2%. Het zijn vooral de beleggers die niet op de hoogte zijn van de technieken die o.a. Warren Buffet toepast in een markt als deze. Op dit moment is hij op zoek naar ondergewaardeerde beursparels. Zijn techniek wordt besproken in het gratis e-book van de maand.

Ben Bernanke, de voorzitter van de FED (Federale Reserve) is de banken tegemoet gekomen door goedkoper krediet beschikbaar te stellen. Hiermee geeft hij aan wel oog te hebben voor de kredietverleners, maar niet voor het grote publiek. Banken worden gered, consumenten moeten zelf maar zien. Een politiek spelletje dus. Beleggers hopen nu echter dat toch ook het belangrijkste rentetarief verlaagd zal worden. De aandelenmarkten lijken hierop momenteel al op vooruit te lopen. Een ander aspect dat mee kan spelen is de vertraagde groei van de mondiale economie, waardoor de inflatiedruk zal afnemen en hierdoor de renten niet of minder snel verhoogd zal worden.

 

Terug naar Archief

 

 

 

  SPONSOR CATEGORIňN
 

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging  2006.