Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

Forse correctie op de beurs.

 

19-05-2006

Wereldwijd hebben de aandelenmarkten een forse veer gelaten. De AEX-index stond op donderdag 11 mei om 14.30 uur nog op 473 waarna een daling inzette die eindigde op donderdag 18 mei om 09.27 uur op stand 432,76. Een daling van ca. 40 punten ofwel -8,4% in 5 handelsdagen .  Afgelopen vrijdag sloot de index op een stand van 438,98. In een week tijd werd de hele winst vanaf eind 2005 weggevaagd.

In de VS daalde de DowJones-index met 4% en in ZO-AziŽ gingen de beurzen ca. 6% onderuit.  Het "sell in may and go away" effect? Een bekende beurswijsheid die nog steeds geldt. Vanaf 1950 zijn de koersen in de VS in de periode mei-okt. met gemiddeld 0,3% gestegen en in de periode sept.- april gemiddeld met 7,9%. We kennen echter wel enkele jaren waarin gedurende de zomermaanden (camping-hausse) de indexen een flinke opleving lieten zien.

 

 

Wat is de oorzaak van de huidige neergang?

Op 11 mei verkondigde Nout Wellink van de DNB dat de rente in de euro-zone te laag ligt. Dat gaf de AEX-index die dag een dreun van 6 punten. Diezelfde dag daalden de koersen op Wall Street met ruim 1%. De aanzet voor een wereldwijde neergaande correctie. Achteraf is er altijd wel een verklaring. De beurzen hikten al geruime tijd rondom een top en dan hoef er maar iets negatiefs te gebeuren of het is exit. De snelheid en de kracht van de koersdalingen kwam echter toch als een verrassing.

De belangrijkste oorzaak is de angst voor inflatie. De aantrekkende economie , de sterk gestegen grondstoffenprijzen en de daling van de dollar verhoogden de vrees voor geldontwaarding. Om dit te beteugelen gaan de centrale banken dan over tot een renteverhoging, terwijl deze in de VS de afgelopen periode al aardig is opgelopen.

Niet alleen de aandelenmarkten liepen terug; ook de grondstoffenprijzen  en de effectieve rente op obligaties daalden. Het eerste omdat door de hoge prijzen de vraag terugloopt, het tweede omdat veel aandelengeld in obligaties wordt omgezet. Het vertrouwen groeit dat de Centrale Banken alles in het werk zullen stellen om de inflatiedruk het hoofd te bieden.

Het effectieve rendement op de Duitse tienjarige Bund daalde vrijdagmiddag tot onder de 4%. De Franse regering maakte bekend dat zij voor Ä 10 mrd aan Frans schuldpapier terug gaat kopen hetgeen resulteerde in een daling van het effectieve rendement van 4 basispunten.

 

De kiloprijs van goud in Amsterdam daalde vrijdag van Ä 17.675,- naar Ä 17.325,-.   

De prijs van een wat ruwe olie is vrijdag gedaald na opmerkingen van een Opec-afgevaardigde die aangaf dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de olie-exporterende organisatie het productieplafond zal verlagen.

Terug naar Archief

 

  SPONSOR CATEGORIňN

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.