Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

Een Goede Belegging in....Turkije?

20-04-2006

Enkele jaren geleden slenterde ik door de straten van Efeze; een grote Ionische haven- en handelsstad in de oudheid aan de Turkse westkust, gesticht door Griekse kolonisten. Mij viel direct het verschil in bouwstijlen op. Geen wonder, een gebied waar vele culturen sinds  ca. 12000 jaar geleden hun bouwactiviteiten hebben verricht.

Was Turkije vroeger al geschikt om zich te vestigen, ook heden ten dage mag het land zich verheugen in een toenemende belangstelling van mensen die hun dagen willen doorbrengen aan de kusten van het Middellandse Zee-gebied.

De jaarlijkse economische groei bedraagt 5-7% en ligt daarmee ver boven die van veel westerse landen. De inflatie ligt onder de 10 % en de Turkse beurs heeft vanaf het dieptepunt in 2002 een gemiddelde jaarlijkse groei van maar liefst 68% laten zien. Op de ISE (Istanbul Stock Exchange) staan ca. 350 bedrijven uit 40 sectoren genoteerd. Een grote diversiteit. In het eerste kwartaal van 2006 brachten buitenlandse beleggers zo'n $377 miljoen naar deze beurs.

 

De meningen over de toekomstige beursontwikkeling zijn verdeeld. De index staat momenteel op een top, maar hoelang kan dit doorgaan?

De bevolkingsgroei met jaarlijks zo'n 1,5% (1 miljoen per jaar) en een gemiddelde leeftijd van 26 jaar zijn belangrijke drijvers voor economische groei, maar als het hervormingsproces stagneert en een toetreding tot de EU wordt vertraagd of zelfs niet doorgaat dan zullen westerse investeerders het laten afweten. Een daling van de beurskoersen is dan zeker niet te vermijden.

Een ander verhaal is de vastgoedmarkt. Momenteel zitten de huizenprijzen sterk in de lift maar de prijzen liggen nog altijd ver beneden die in Spanje en Portugal. Koopt men in Spanje op een goede locatie een villa van ca. Ä 500.000,-; in Turkije zal hier hooguit Ä180.000,- voor gevraagd worden. En dan ook nog in de omgeving van Bodrum, het Saint Tropez van Turkije en zeer geliefd bij vakantiegangers.

Een belegging in vastgoed in Turkije lijkt mij een aanzienlijk betere belegging dan in aandelen. Gedurende de nog jaren durende toetredingsonderhandelingen zullen de vastgoedprijzen met minstens 15% per jaar blijven stijgen.

In mijn ogen aldus een goede belegging, waar u ook als regelmatige bezoeker van het mooie land veel profijt van zal hebben.

 

Zie ook: onroerend goed Turkije | hoge waardestijging (27-08-2007)

Terug naar Archief

 

  SPONSOR CATEGORIňN

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.