Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

Economie

 

25-05-2006

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) voorspelt voor Nederland in 2006 een groei van 2,6%. Voor 2007 zou dit volgens de organisatie 2,8% bedragen. Voorwaar geen slechte cijfers. Het is vooral te danken aan de sterk gestegen export, een toename van de bedrijfsinvesteringen en van de consumentenbestedingen. Het

 

consumentenvertrouwen is echter nog steeds negatief. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in deze maand mei (-4)het vertrouwen weliswaar iets minder negatief is dan in april (-6), maar het geeft aan dat er nog steeds meer pessimisten dan optimisten zijn.

De werkloosheid in ons land zal volgens de OESO teruglopen tot 4,1% van de beroepsbevolking. In 2007 zou deze dan nog verder teruglopen naar 3,4%.

De wereldhandel zal dit jaar toenemen met 9,3% en volgend jaar met 9,1%. Een flinke groei die vooral veroorzaakt wordt door de sterke opleving in AziŽ.

De economische groei voor dit jaar in de VS is door de OESO bijgesteld van 3,5% naar 3,6% en zij beveelt de FED (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) aan de groei iets af te remmen door middel van verdere renteverhogingen. Dat brengt ons meteen op het dilemma waar de baas van de FED Ben Bernanke momenteel mee geconfronteerd wordt. Door de zestien kleine stapjes van renteverhogingen is de economische groei in de VS  in kracht al wat afgelopen, echter de inflatie blijft te hoog. Als hij de rente niet verhoogd om de economie niet teveel te laten krimpen neemt de inflatie verder toe. Verhoogt hij de rente verder, dan zal de economie sterker teruglopen. Uit onderzoek is gebleken dat bij aanscherpen van het monetaire beleid het dan nog ongeveer zes maanden duurt voordat dit resulteert in een daling van de economische groei. De groei neemt nu dus al af bij een oplopende inflatie. De FED heeft tot 28 en 29 juni de tijd om zich over dit probleem te buigen. Op die data wordt het volgende rentebesluit genomen.

De groei van het BBP in de VS bedroeg in het eerste kwartaal 4,8%. Donderdag wordt door het Commerce Department de gereviseerde cijfers over het eerste kwartaal bekendgemaakt. Het is dan ook de beurt aan de National Association of Realtors om de april-gegevens in verband met de verkoop van bestaande huizen bekend te maken. Algemeen wordt aangenomen dat die vorige maand zijn gedaald.

 

Terug naar Archief

 

 

  SPONSOR CATEGORIňN

 

 

  SPONSOR LINKS

 

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.