Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

Beurscrashes beter voorspelbaar

 

25-06-2006

 

Crashes in financiŽle markten zijn beter voorspelbaar dan gedacht. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het proefschrift Erik Kole die vandaag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

De onderzoeker laat zien dat sterke langdurige koersstijgingen leiden tot een verdubbeling en soms zelfs verdriedubbeling van de kans op een crash. De internetzeepbel van eind jaren 90 past in dit patroon, maar het patroon komt veel vaker voor, zowel in andere sectoren als in de gehele markt. Dit impliceert dat het riskant is te beleggen in sectoren die al geruime tijd excessieve koersstijgingen laten zien.

 

De Nederlandse belegger die denkt dat zijn Hollandse aandelen veilig zijn voor een beurskrach in AziŽ heeft het mis. Het gevoel is onterecht, zegt onderzoeker Erik Kole .  

 

Overslaan

 

Daarnaast wijst onderzoek uit dat crashes en crises snel kunnen overslaan van de ene markt naar de andere markt. Dit vergroot het totale risico voor beleggers aanzienlijk. Kole ontwikkelt technieken waarmee beleggers de kans op verliezen in meerdere markten tegelijk kunnen bepalen. Hij laat zien dat beleggers die dit besmettingseffect onderschatten grote koersrisicoís lopen.

Het onderschatten leidt dan ook tot beleggingsportefeuilles die niet optimaal zijn. De prijs die beleggers willen betalen voor het optimaliseren van hun portefeuille met de technieken die Kole voorstelt, belopen zoín 3% per jaar van het bedrag dat ze investeren.

 

Risicovergoeding

 

Hoewel de technieken die Kole voorstelt crash risicoís kunnen reduceren, kunnen beleggers crises en crashes toch niet geheel ontlopen. Kole toont aan dat beleggers voor het crashrisico dat overblijft in de optimale beleggingsportefeuille een vergoeding ontvangen. Aandelen die erg gevoelig zijn voor dit crashrisico halen gemiddeld 2% meer dan de 6% die aandelen met een lage gevoeligheid voor crash risico gemiddeld opleveren.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

 

Terug naar Archief

 

  SPONSOR CATEGORIňN

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.