Home           I            Beleggingstips           I             OptiestrategieŽn         I         Archief           I           Links

 

De aandelenmarkt op een top.

Wat nu?

 

29-04-2007

 

De AEX-index hikt weer tegen  de 540 punten aan, het hoogste punt sinds 6 jaar; de DowJones-index staat rond een all-time-high; de DAX-index staat ook op het hoogste niveau sinds 5 jaar enz. De aandelenmarkt heeft een van de langste perioden van stijgingen achter de rug en het kan best nog even doorgaan. Of niet? U bent laag ingestapt en wat nu? Tijd voor wat advies.

 

 

Onlangs schreef Jeremy Grantham (voorzitter van Boston firm Grantham Mayo Van Otterloo) dat de (financiŽle) wereld wordt overspoeld met luchtbellen. Van de junk-bonds tot de blue chips. En omdat luchtbellen kunnen knappen moet u uw winst nemen voordat u deze ziet slinken. Luchtbellen geven het gevoel van een ongegrond vertrouwen. In april steeg de DJ-index in 19 van de 21 dagen. Dat is sinds 1929 niet meer voorgekomen.

Als luchtbellen uit elkaar spatten volgt een verwoestende val. De crash van 1929 luidde een periode van dalingen in waar pas na 9 jaar een bodem werd bereikt. In 1938  was de DJ-index 90% onder de top in 1929 gedaald. In 1953 stond de DJ-index nog steeds 75% onder die top. Vlgs Grantham staat dit opnieuw te gebeuren. De wereld is overspoeld met investeringen op krediet als nooit tevoren. Het percentage gekochte aandelen dat op krediet is gekocht staat gelijk als in 1929.

Bloomberg News rapporteerde dat het Blue Planetís Worldwide Financials fund, het fonds dat over de afgelopen 2 jaar de beste performance toonde, zijn meeste aandelen had verkocht in het vooruitzicht van een daling van 20% of meer op de wereldaandelenmarkten.

Vorig jaar waarschuwde een prominent adviseur in de VS: ďAl kunt u nu nog steeds geld beleggen, blijf toch dicht bij de uitgangĒ. Het wordt nu tijd om te cashen. Goede tijden duren niet eeuwig; deze goede tijd loopt nu ten einde. Aldus dit advies uit de VS.

Terug naar Archief

 

 

 

  

 

 

 

 

  SPONSOR CATEGORIňN
 

 

 

  SPONSOR LINKS

 

COPYRIGHT © eengoedebelegging 2006.